Bilance roku 2020

Pro rok 2020 našlo spousta lidí napříč naší společností mnoho přirovnání. Já bych to ho nazval prostě jiný a zvláštní.

Ruku na srdce, kdo by si loni v lednu dokázal představit, co nám rok 2020 přinese. Věci, které jsme brali jako samozřejmost, ze dne na den přestali existovat. Zajít po práci na pivo nebo na dvojku bílýho, vyrazit na oblíbenou akci, vyjet si jen tak do zahraničí nebo navštívit své kamarády či blízké. Vše bylo naráz mnohem komplikovanější.

Pro nás to nebylo jiné. V první jarní vlně jsme vše sledovali a velmi pečlivě dodržovali. Začali jsme šít roušky, kterých bylo celkem více než 1500. Některé dny jich holky stihly ušít více než 100 za den. Vrčení šicích strojů se neslo našim domem celý den a utichlo až k večeru.

Vzpomínám si, jak jsem seděl u dobrýho kafe a probírali jsme plán na akci Slavnosti mandloní. Měl jsem upřímnou radost z toho, co všechno u nás lidé budou moct ochutnat a zažít. Ale do toho přišel šok, vše musí zavřít, žádná akce se konat nebude. Ale co teď?

Roky před tím jsme byli zvyklí prodávat naše víno jen ze sklepa - na degustacích a na akcích typů otevřených sklepů. Znali jsme v podstatě každého, kdo k nám přijel a pamatovali si i zážitky ze společných chvil strávených ve sklepě. Postupně se to začalo měnit a my museli vybudovat jednoduchý e-shop, abychom si ulehčili práci s objednávkami. Dneska si říkám – zaplať pán bůh za to, že jsem se s tím tenkrát tak trápil a nakonec vyřešil všechna úskalí, které mě s nasazováním a plněním shopu potrápily…

Když přišel ten zmiňovaný zákaz, okamžitě jsem si vzpomněl na starší projekt e-degustace. Zkusili jsme první vlaštovku, vybrali 6 vín do Jarní kisně a naplánovali první online degustaci. Těsně před ní, se nervozita u nás doma ve „studiu“ dala krájet. Nikdy jsme si totiž nedokázali představit, že budeme vysílat živě, odborně mluvit o víně a do toho se snažit bavit lidi. A nebyl to úplně průšvih a dokonce nás to i bavilo. Tož jsme naplánovali hned dalších 6 online degustací. Koštovali jsme postupně suchá vína, červená vína, naturální vína a také jsme představili nový ročník 2019.

Po postupném rozvolňování začali lidé z těchto online degu jezdit přímo do sklepa. Ty setkání se slovy nedají úplně popsat – radost, uvolnění, štěstí… Užívali jsme si to a všichni naši kamarádi, kteří přijeli také.

Celé léto bylo velmi nabité. Dokázali jsme obsloužit spoustu cyklistů (kterých bylo rekordně mnoho), objet několik vinných festivalů a akcí, udělat nespočet řízených degustací a zařídit nejedny narozeniny a jednu svatbu.

Plánovali jsme nový ročník s novým vybavením. Nový mlýnek, větší a šetrnější lis, nová čerpadla a další maličkosti, jež nám velmi usnadnili práci…

Měli jsme také přirozeně více času na sebe, na rodinu a také na sociální sítě. Nechávali jsme vás nahlédnout až do kuchyně. Nemáme co skrývat, takže můžeme sdílet v podstatě cokoliv. Pro nás běžné věci jsou mnohdy pro spoustu lidí překvapením.

Kvůli jarní situaci jsme přesunuli většinu akcí na podzim. Bohužel se spousta z nich nemohla uskutečnit díky znovu zavřeným provozovnám. Těšili jsme se na každoroční podzimní rutinu, kdy v největším zápřahu stíháme i  6 akcí za týden. Minulý podzim jsme místo toho strávili zase další várkou online degustací a také nově vinařských duelů online. Postupně jsme „změřili síly“ s Vinařství U Vrbů, Vinařství Měřínský a Vinařství Bystřický. Já i Filip jsme si všechny duely náramně užili a také se dozvěděli spoustu zajímavých informací.

Novinkou byl adventní vinný kalendář – 24 malých lahviček o objemu 0,2L. Každý den jste se mohli těšit na nové víno. Také se nám povedlo uskutečnit několik firemních online degustací ,z nichž některé byly také v angličtině.

Rok 2020 nám přinesl hodně nových výzev. Když se podívám zpátky, troufnu si říct, že jsme je zvládli dobře a zase se posunuli o kus dál. Zjistili jsme, že se už před kamerou necítíme špatně a že občasné bratrské popichování není na škodu. Také jsme narazili na strop našeho současného e-shopu, a proto vzniká na začátku roku 2021 úplně nový. Plánujeme také další online degustace, ve kterých budete moct ochutnat vína z nového ročníku 2020. Také představíme nová červená vína z ročníku 2019.

Tož nakonec přeju všem hodně zdraví. A také ať je ten současný rok 2021 co nejnormálnější.

Těším se normálně u pohárku,

Víťa.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.