Tipy na víno na Vánoce

Určitě už jste několikrát zažili situaci, že nevíte, které víno vlastně vybrat na Vánoce.

 

Které bude nejvhodnější ke sváteční tabuli, pro návštěvu, na přípitek nebo k pečení vánočního cukroví?

 

Každý si může vybrat podle svých chutí a preferencí. My Vám můžeme prozradit, co bychom si vybrali my :).

 

Vína na Vánoce 2022

Vánoce pro nás začínají už první adventní nedělí - zapálíme první svíčku a nalijeme decku Sylvánu a užíváme si klid a pohodu. V něm totiž můžete najít tóny medu, rozinků a zeleného jablíčka - krásně se tak naladíte na vánoční atmosféru.

Při pečení perníčků a vánočního cukroví zase doporučujeme jednu z našich Pálav. Když si totiž dáte první samotnou Pálavu, bude se Vám zdát poměrně sladká. Pokud si k ní ovšem dáte nějakou vánoční dobrotu, bude chuť úplně jiná. Určitě to vyzkoušejte a budete překvapeni. 

Při slavnostní štědrovečerní večeři doporučujeme ke kaprovi a salátu nějaké suché víno. My letos vyzkoušíme Neuburské, které jsme krášlili na jemných kvasničních kalech a láhvi nádherně nazrává. Druhým vínem, které zvolíme bude Vlašák z viniční trati Goldhamer. Hrozny pochází z velmi slunného pálavského svahu a najdete v něm příjemnou mineralitu - ta je pro Vlašáky z Pálavy typická. 

Sváteční čas a především Silvestr máme spojený s přípitky - bublinkami. Chybu neuděláte s Muškátovým frízem, které všechny okouzlí svou výraznou vůní. Začít (nebo pokračovat) můžete s naší letošní novinkou - Citrusem. Jedná se o rosé, kde jsme macerovali celé citróny. Tento nápoj se hodí k samostatnému popíjení nebo si z něj prostě udělejte nějaký drink - výborný je například Aperol spritz nebo růžové frízo. Tip na recept najdete v Kisni bublin

Jakým vínem pohostit návštěvu? My budeme rozlívat náš Sauvignon z Ořechové horyJe totiž štavnatý, ovocitý s dlouhou a plnou dochutí. A příjemná kyselina vybízí k dalšímu doušku. Pro rodinu a přátele, kteří preferují sladší vína vytáheme z ledničky náš TRAPAS. Ten zaujme svým názvem a také pronikavou vůní plnou tropického ovoce a také dlouhotrvající chutí. TRAPAS vznikl spojením odrůd Tramín červený, Pálava a Hibernal.

K zimní pohodě patří posezení k krbu a červené víno. Okoštujte Zweilgelt nebo Cabernet - vyzkoušet můžete klidně oba. Zbývá nám už jen několik lahví. Na začátku roku 2023 se chystáme plnit do lahví ročník 2021, který byl slunnější a teplejší. Červená vína budou tedy výraznější, plnější s delší dochutí.

K vánočnímu rozjímání u nás nesmí chybět oranžové víno. Připravíme si karafu a do ní dekantujeme Chardonnay 2020 z kameninové nádoby. Necháme ho v ní klidně několik dní a budeme pozorovat jak se mění jeho vůně a chutě.

Přejeme Vám klidně prožití Vánoc, zdraví především a také spoustu skvělého vína,

Kluci a holky z Vinařství Aurora.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.